duminică, 27 decembrie 2009

COZONAC MODERN



Pentru ca de doua zile colindam pe la bunici, si pentru ca m-am invatat minte din anii trecuti sa nu fac mancare cand stiu ca n-o sa fiu acasa... azi am facut cozonacii. Am folosit reteta de cozonac a mamei mele si pentru ca anul acesta am hotarat sa nu ma mai chinui inutil... am pus totul la masina de paine.
Reteta: 250 ml lapte, jumatate pachet unt topit, 2 oua intregi, 150 g zahar, 550 g faina, putina sare, drojdie - un cubulet. Se pun in ordinea asta in masina, se alege programul de framantare si dospire (o ora si jumatate), intre timp se zdrobesc nucile (anul asta am vrut sa le simtim mai mari asa ca le-am presat cu un borcan de sticla), se bate un albus si se mai pune zahar si cacao, totul dupa gust. Am mai pus si bucatele de ciocolata.
Se scoate coca din masina si se umple, apoi se aseaza in forme si se da la cuptor cam 35 de minute.
Au iesit 2 cozonaci micuti, gustosi si pufosi. Se fac atat de usor incat oricand te poti incumeta sa mai faci altii, si ii mancam mereu proaspeti.

Cozonacul rotund a avut un succes nebun. Imediat ce am constatat ca seamana cu un tort a inceput distractia. Ne-am cantat LA MULTI ANI, apoi s-a suflat in lumanari pana cand s-au topit de tot. Cozonacul-tort a fost taiat in felii pe care copiii le-au mancat imediat. E de departe cel mai apreciat cozonac pe care l-am facut.



CEI 3 MUSCHETARI?

CREATIVITATE

Mos Craciun stie ca noi iubim magazinul Casa Retro. Asa ca si anul acesta a venit incarcat cu tot felul de minunatii de acolo. Astazi vedeta a fost jocul mozaic, cu bucati colorate de lemn. Primise Cristian un mozaic magnetic de la Mosul care a trecut pe la serbarea lui, dar cu acela nu a facut decat schemele propuse de joc. Iata ce s-a declansat azi in casa la noi:
Materia prima:


Executanti (plus tati care insa nu se vede...):


Creatii:
- gandacel, iepure, vapor, casuta de melc (Cristian):


- mandalas, cele cu albastru sunt ale lui tati, celelalte ale lui Mihai:


- mandalas (Mihai):


- fagure (primul al lui tati), albinuta (Mihai) si omulet (omuletul e al lui tati):


- balerina, apoi om cu pantofi, brazi (cel cu gauri e al lui Cristian), racheta (cea cu portocaliu) si zmeul (rosu cu verde si coada lunga) sunt ale lui Mihai:



Alt joc de la CasaRetro, care se poate juca si in 2, si care-l tine ocupat pe Mihai mai nou, desi jocul e in casa de mai multa vreme: