duminică, 26 octombrie 2008

PERLE (2)

Cristian plange la gradinita ca nu vrea sa participe la activitati. Prima zi a zis ca nu vrea sa coloreze, a doua a zis ca nu ii iese, apoi ca nu poate… Doamna ii zice intr-o zi ca daca nu face il duce inapoi la grupa mica. Mama imi transmite seara ce i-a povestit doamna. Cristi imi zice varianta lui, fara ca eu sa fi deschis subiectul despre asta, dupa ce in zilele precedente fusese sincer referitor la de ce si cum a refuzat activitatile. Varianta lui: azi doamna a zis unor copiilor ca-i duce la grupa mica pt ca nu au vrut sa coloreze si au suparat-o. A zis ca numai Cristi o sa ramana la grupa mijlocie. Ca eu am fost cuminte… Il las a zica tot apoi ii zic: ma mami, buni mi-a zis, dar poate ca n-a inteles ea bine, ca tu n-ai vrut sa colorezi si ca dna tie ti-a zis asa… Nuuu mami, nu asa. Lasa ca maine dimineata eu ma vad cu doamna si-mi zice ea. Mami, te rog sa n-o intrebi…
Cristian, 23.09.2008

Cristian nu vrea sa faca activitatile la gradinita. Intr-o seara imi povesteste ca i-a zis lui doamna ca Mos Craciun vede tot ce face el si ca e cuminte si face lectiile. Asa ca s-a hotarat el sa le faca. Ca stie el ca Mosul vede ca lui ii plac draganii pute’ii (Dragonii mistici) si ca o sa-i aduca multi. Si ca a colorat tot la gradinita si nici n-a mai plans.

Joi dimineata. Mihai deschide ochii somnoros si zice somnoros: mai am 2 zile SI SCAP! (a 3-a saptamana de scoala).

Cristian la masa.
- Mamii, cand termin gradinita unde ma duc? (din ciclul trebuie sa mergi la gradi ca altfel nu te primeste la scoala, daca nu mergi la scoala nu poti face facultatea, nu poti sa ai un serviciu bun si n-o sa ai bani sa-ti iei ce vrei)
- La scoala.
- Si dupa scoala unde ma duc?
- La facultate, mami.
- Si dupa aia?
- La serviciu.
- Si dupa serviciu unde ma duc?
- Mmmmm. Iesi la pensie ca bunii.
- Si dupa aia ma duc la foc?
- Ce foc mami? Ia si mananca nu mai vorbi atata.
- Da ma duc la foc mami?
- Ce foc ca nu stiu despre ce vorbesti. Aaaa, unde merg oamenii rai dup ace mor? In iad?!
- Da, acolo. Mamii, ma duc acolo? zice el speriat.
- Nu mami, acolo ajung doar oamenii rai, aia care fac rau mult. Da’ ce-ti veni? De unde ai scos-o pe asta? Ti-a povestit buni?
- Nu, Mihai. Mai demult.
- Stai mami linistit, tu esti un copil bun, n-o sa ajungi acolo.
(03.10.2008)

Mihai are ca tema sa ne dea noua o tema. Incerc sa-i dau idei.
- Uite, poti sa ne dai sa despartim propozitiile in cuvinte, in silabe…
- A, nu mami, nu trebuie sa-mi dati voi idei, ca poate le stiti pe astea pe care mi le spuneti. Trebuie sa fie un test!
(03.10.2008)

Mihai joaca in pauze fotbal cu colegii in curtea scolii cu o sticla goala. Tatii vine ideea sa ii cumparam o minge. Eu ma-npotrivesc sa nu generam dispute in curtea scolii. Pana la urma cadem de acord sa-i luam. A doua zi Mihai zice: nu mami, nu vreau minge. Azi am gasit o sticla rotunda.
(03.10.2008)

- Cristian, fugi si te spala pe maini de cioco!
- Cu fara sapun? (la inceput a fost simpatic, acum incercam sa-l corectam…)
- Se zice ori cu, ori fara.
Marius stiga si el din alta camera:
- Cum ai zis Cristi?
- Eu zic ca tine, zice Cristian luat repede.
- Cum!
- Scuze tati, dar n-am mai stiut…
- Bine. Acum gandeste-te si zi bine.
- FARA!
Cristian, 12.10.2008


Am adus acasa dvd-ul cu nunta colegei mele, nunta la care Mihai n-a fost pentru ca era in cantonament. Se uita curios la film.
- Dar de ce o filmeaza numai pe mireasa. Pe tine de ce nu te filmeaza?
- Pai ea e cea mai importanta, e nunta ei, noi eram invitati. Invitatii sunt muulti, mirii sunt 2. Ei sunt importanti, nuntasii vin sa-i sarbatoareasca. Ca la ziua lor.
Mai sta el ce mai sta, si iar e nemultumit.
- Mami, dar pe mire nu-l filmeaza la fel de mult ca pe mireasa. Ca si el e print in ziua asta, cum ea e printesa, nu asa ai zis tu.
- Ba da.
- Pai atunci de ce nu-l filmeaza. Uite, numai pe mireasa o filmeaza… (mireasa dansa cu diversi invitati). Nu-i corect!!!
- Mai mama, mireasa e printesa doar in ziua asta, cand e mireasa. Apoi devine nevasta si ea spala, ea calca, ea are grija de copii, ea face mancare…. Ea merge si la serviciu. Mirele odata devenit sot ce face?! El e print toata viata. Ma enervasem.
- Mamiii, dar eu nu vreau sa fiu puturos!!! Deja ii curgeau lacrimile.
- Stai mai copile. Si oricum, de tine depinde asta. O sa fi tu atunci, nu ai cum sa stii de acum, iar daca o vei iubi, o sa faci si tu, o sa faceti amandoi. Ca daca iubesti pe cineva vrei sa-i fie bine. Si ea la fel, daca te iubeste o sa vrea sa fi fericit si o sa te iubeasca. Nu trebuie sa plangi. Trebuie doar sa intelegi.
Mihai, septembrie 2008


- Cristian, cand o sa fiu batrana o sa-mi dai si tu sa mananc, asa cum iti dau eu acuma, nu? Ca eu o sa fiu batrana si n-o sa mai pot… Asta ii zicea mama lui Cristian intr-o zi.
- Ma buni ma, dar tu ziceai ca sa-ti iau o paine, nu sa-ti dau sa mananc, ii reproseaza nepotul favorit la cei 4 ani ai lui. Ca-i mai spusese ea cand era el mai mic ca o sa fie batrana si-o sa-i dea banuti sa-i cumpere el paine, ca ea n-o sa mai poata merge pana la magazine. Si i s-a parut rezonabil piciului atunci. Cu asta fusese de acord.
Cristian, 14.10.2008


Ne minunam ce frumos coloreaza copiii, cuminti, fiecare la masa lui, in casa liniste... nu sare nimeni, nu-s strigate de lupta… Tati imi povesteste in soapta cum ieri Cristian a desenat copiind element cu element (trebuie sa fie aceleasi culori ca pe pagina colorata alaturata) si cum a observat el ca lipseste un cub pe pagina unde trebuia sa coloreze el ( pe pagina colorata era).
- Ia Cristi, adu-mi un pic cartea sa-i arat lu’ mami ceva.
- Ce?
- Da-mi sa vad unde lipseste cubul ala? Acolo unde ti-a desenat tati…
- N-a desenat tati. Nu.
- Hai mai Cristi, ai uitat? Unde lipsea.
- Uite aici mai Cristi. Asta-i cubul.
- Aaaa, asta l-ai desenat tu tati, ai uitat? Tu l-ai desenat!!!
Deci era super concentrat pe desenul ala.
14.10.2008

- Mami, esti frumoasa! Am fost la teatru cu tati si acum ii luasem de la mama si-i duceam acasa. Doar el a remarcat din cei ai casei ca ma-mbracasem si eu altfel…
- Mami, dar nu ti-ai pus aia in ureche.
- Ce mami.
- Fluturasii aia. (am eu niste cercei fluturasi, am facut demonstratie cum se pun, cum se scot cerceii data trecuta… ca eu daca nu-i port zilnic, copiii n-au de unde sa stie sau sa vada cum e cu cochetaria la fete).
- Bine mami, data viitoare mi-i pun.
- Mami, dar omizi n-ai?
- Nu mami, omizi n-am vazut inca cercei. Dar daca gasesc, imi cumpar!
11.10.2008