sâmbătă, 9 iulie 2011

VACANTA

2 saptamani la munte... Au trecut ca prin vis. Sibiu, orasul meu de suflet, Sighisoara, Liban (Targul Mures), si ne-am retras apoi intr-o cabana in munti, departe de orice. Ne-am intors prin Brasov cat sa ne rasfatam la Paradisul Acvatic.
Am sorbit fiecare peisaj, am respirat cu toti porii aer curat si-am privit oameni frumosi.
Stiati ca exista inca localitati intregi unde femeile spala in apa rausorului ce trece prin fata curtii? Si stiti ceva, desi apa curgea tulbure de la atatea ploi, casele erau luminoase si pline de flori.
Am fotografiat tot, asa ca mi-e tare greu sa selectez.
A plouat zilnic, dar n-a contat, pe noi nu ne mai sperie de mult ploaia.
Am descoperit ca blugii care acum o luna le erau buni, acum erau deasupra gleznelor...
Copiii si-au facut prieteni noi, printre care o fetita din Polonia si doua fete unguroaice ale prietenilor din Targul Mures. Si desi vorbeau fiecare in limba lui, s-au inteles de minune. Joaca este un limbaj universal. Sau, cum a spus Cristi, au vorbit mongoleza.
Am mancat cei mai buni pastravi din lume, dintr-o pastravarie de poveste, si de departe cel mai gustos mujdei.
Am vizitat biserici ortodoxe si catolice, turnurile ceasului din Sibiu si Sighisoara, Brukenthalul, salina din Praid, am vazut o mina de suprafata si un baraj. Am batut la pas orase pline de istorie si de frumos. Si copiii au admirat picturi de Grigorescu in original, au desenat alaturi de pictori in Sighisoara si-au invatat istorie calcand pe urmele domnitorilor. Au construit apoi castele din cutii de carton in care am regasit zambind elemente din cladirile pe care le admirasem impreuna.
De departe cele mai frumoase si mai ravnite jucarii au fost cutiile goale de carton.
Au baut apa de izvor, plata si minerala, atat cat mi-a permis mie linistea mea de mama... Au mancat fragute, au vazut cum cresc alunele, au admirat berzele, au mancat cel mai igienic porumb fiert pe care l-am intalnit pana acum la vanzare (in Sibiu).
Au hranit porumbei in Piata Mare din Sibiu si-am descoperit ca un simplu gest poate inlatura un conflict, intanzand o felie de paine unui copil care dadea cu piciorul in porumbeii ce se buluceau sa manance.
Au mangaiat porumbeii de la Zoo din Sibiu, si-au vaslit sincron.
Au vazut Carmina Burana in Piata Mare, si-au fost primiti ca oaspeti de seama in Brukenthal.
In Sighisoara au dresat un catel sa nu le mai manance batul aruncat pentru joaca, ci sa-l aduca. Prietenul lui Cristi.
Ne-am minunat de cararea plina de flori de la cabana.
Au fost foarte incantati de pietrele de la pensiunea din Sighisoara, de betele de peste tot dar mai ales de cele de la cabana, cu care s-au jucat in toate felurile.
Mihai a invatat sa inoate in doua moduri noi si a facut cu succes primele scufundari.
Si sa nu uit! In Sighisoara am vazut o trusa homeopata datand din secolul al XIX-lea!