Pentru ca de doua zile colindam pe la bunici, si pentru ca m-am invatat minte din anii trecuti sa nu fac mancare cand stiu ca n-o sa fiu acasa... azi am facut cozonacii. Am folosit reteta de cozonac a mamei mele si pentru ca anul acesta am hotarat sa nu ma mai chinui inutil... am pus totul la masina de paine.
Reteta: 250 ml lapte, jumatate pachet unt topit, 2 oua intregi, 150 g zahar, 550 g faina, putina sare, drojdie - un cubulet. Se pun in ordinea asta in masina, se alege programul de framantare si dospire (o ora si jumatate), intre timp se zdrobesc nucile (anul asta am vrut sa le simtim mai mari asa ca le-am presat cu un borcan de sticla), se bate un albus si se mai pune zahar si cacao, totul dupa gust. Am mai pus si bucatele de ciocolata.
Se scoate coca din masina si se umple, apoi se aseaza in forme si se da la cuptor cam 35 de minute.
Au iesit 2 cozonaci micuti, gustosi si pufosi. Se fac atat de usor incat oricand te poti incumeta sa mai faci altii, si ii mancam mereu proaspeti.
Cozonacul rotund a avut un succes nebun. Imediat ce am constatat ca seamana cu un tort a inceput distractia. Ne-am cantat LA MULTI ANI, apoi s-a suflat in lumanari pana cand s-au topit de tot. Cozonacul-tort a fost taiat in felii pe care copiii le-au mancat imediat. E de departe cel mai apreciat cozonac pe care l-am facut.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu