miercuri, 25 februarie 2009

O FI NORMAL?

Ieri noapte, pe la 23,00, dupa ce dadusem stingerea, Mihai vine la mine in pat unde ma cuibarisem fericita ca pot sa citesc si eu, cu o hartie rupta atunci din caietul de mate si un creion:
- Mami, scuze, am uitat sa-ti spun, Doamna a zis ca trebuie sa dati o declaratie, daca sunteti sau nu rromi, adica tigani, stii tu...
- ???
- Uite, scrie si tu aici.
- Mai mami, du-te si te culca, oi fi visat urat...
- Nu, ca trebuie. Doamna a zis ca Guvernul a zis.
- Ai lasa-ma... Ce-a zis ma Guvernul?
- Pai nu ti-am zis, sa dai o declaratie...
- Mariuuus, vino repede!
Vine tati, ramane fara cuvinte cand ii zic, apoi incepem sa descoasem copilul in ideea ca cine stie ce i-a zis lui Doamna si el n-a inteles bine. Asta mic se enerveaza, fuge la ghiozdan si dupa ce foieste o vreme vine cu o hartie:


Tati inca se mai distreaza, remarca si ca a scris corect, cu doi de 'r'... Eu ma umplu de nervi, vociferez ca n-are nimeni dreptul sa-mi ceara asa ceva, ma stapanesc pe cat pot ca se uita Mihai la noi si nu intelegea nimic. Il invat sa spuna ca nu am inteles despre ce e vorba si ca daca e asa o urgenta sa ma sune Doamna si sa ma convinga. Mihai se supara, ca o sa-l certe Doamna si o sa zica ca el n-a spus, pe mine nu ma intereseaza parerea Doamnei, se duce naibii si cheful de citit, il calmez pe copil si il trimit la culcare.
Azi bunica a intrebat mai multi parinti. Se pare ca in mai multe clase s-a cerut. Doamna a transmis ca e o Hotarare de guvern, probabil sa numere cati rromi merg la scoala. Nu stiu ca n-a dat prea multe lamuriri copiilor, doar insista sa se dea cat mai repede declaratiile. E, uite ca io-s mai capoasa. Si mi se pare neconstitutional si aiurea. Astept sa ma convinga.
Poate o sa merg intr-o dimineata la scoala.

ARTISTII

Una din marile mele intrebari: cum de copiii mei pe care am incercat sa-i cresc departe de violenta, de desene sau filme dubioase, e adevarat, cu povestiri istorice..., in rest basme, si alea atent selectionate, Disney, Veronica... in fine, acesti frati care e adevarat, nu se bat, isi construiesc sabii. Nu le-am cumparat noi dacat de curand si acelea din spuma si nu ascutite, dar mereu si-au construit. Si lait-motivul jocului lor este razboiul. Asa o fi natural?
In sfarsit, atata timp cat nu degenereaza, accept. Ca n-am ce face. Tot la asta se intorc. Pana acum construiau din cuburi. Duminica Mihai a facut din hartie.
Aaaa, cred ca am uitat sa spun ca dupa cateva saptamani in care casa noastra devenise un hambar al avioanelor de hartie, dupa ce unul a intrat in ochiul lui tati au fost INTERZISE. Accidentul a fost intamplator si se putea termina foarte urat. Asa, deci in casa noastra unde avioanele s-au interzis pe motiv ca-s prea ascutite, duminica au aparut astea:


Trebuie sa recunosc ca-s frumoase, poza le arata dupa 2 zile in care au fost utilizate. Dar nu sunt de acord... Si ce daca, nu? Or sa inventeze ei altceva...