duminică, 4 octombrie 2009

FESTIVALUL 100, 1.000, 1.000.000 DE POVESTI

Pentru ca de ieri a inceput Festivalul la Teatrul Ion Creanga, incercam cum putem sa fentam programul de sport din w-end (care s-a lungit pentru ca acum a intrat si Cristian "in paine") si serviciul meu. Asa ca iar o sa alerg cateva statii ca sa ajung la timp la spectacolul de la ora 18,00. Mai conteaza? Important e ca putem merge. Azi am vazut 2piese, una pentru copii pana-n 3 ani, Picaturile, a unei trupe din Italia. Foarte frumoasa. O calatorie prin lume, cu popasuri in tari unde apa e prea multa "si deranjeaza", si in Africa, unde "sunt pietre, nisip mult si unde drumul e lung". Acolo, cand ploua, nu avem picaturi obisnuite, ci "Picaturi de apa, ca aurul, ca petalele de flori. Luati-le si dati-le mai departe". Asa ca actorii au trecut de la unul la altul si ne-au dat cate o picatura la fiecare. Mihai s-a intors si i-a umezit mana unui bebelus din spatele lui. El, fiind mai mare, a inteles mult mai bine mesajul. La sfarsit au dus cu totii apa inapoi in fantana. Castronele cu cate un strop de apa, in mainele tremurand de fericire a unoi copii de toate varstele. Care invatau astfel cat de pretioasa e apa. Iar la sfarsit, din proprie initiativa, toti copiii au strans in turnuri mari, mai inalte ca ei, pernutele pe care au stat.
A doua piesa a fost Printesa Kasja (Suedia). O poveste simpla, spusa in engleza (cu titrare), cu muzica de calitate si 3 actori super talentati. Mi-a placut cat de usor s-a antrenat sala in jocul lor, cu cata bucurie au primit actorii florile la final, si mi-a mai placut cum am cantat noi tot drumul de intoarcere refrenul lor.
Intre piese ne-am rasfatat aproape 2 ore la libraria Carturesti. Copiii s-au jucat cu o multime de jucarii superbe, au studiat multe carti, au facut echipa cu ceilalti copii de acolo, iar eu mi-am clatit ochii cu foarte multe carti frumoase.
Am uitat sa spun cat de reusita a fost Parada Personajelor din fata teatrului. Este deja o traditie ca la inceputul fiecarui spectacol din cadrul festivalului copiii sa fie antrenati in dans si joc de personajele povestilor lor preferate. Azi mi s-a parut a fi cea mai reusita parada din cate am vazut pana acum la festival.