miercuri, 21 ianuarie 2009

TEATRU - ATELIER PENTRU PARINTI SI COPIII LOR

Psihologia copilului mic, idei si sfaturi despre cum sa-ti intelegi mai bine copilul. Stiam si stim cred foarte multi teoria. Cursul asta a incercat sa faca ceva mult mai palpabil. A fost o experienta la care nu ma asteptam dar care mi-a placut maxim. Crampeie:
JOCURI
Copii: oglinda - doi copii fata in fata, unul face tot felul de miscari, celalalt imita in oglinda.
Parinti: - convinge un copil de 3-4 ani sa se dea jos de pe un scaun, prin joc si profitand de curiozitatea lui, nu prin violenta
- miscare browniana si stop la oprirea semnalului. La noi, desi toti adultii intelesesera regulile jocului, nu ne-am oprit nici unul mereu la timp. Deci sa nu cerem nici picilor sa reactioneze imediat la comenzile noastre...
- jocul spargatorilor de seif: se deschide seiful cand 4 adulti fac toti aceeasi miscare sau toti miscari diferite din cele 4 miscari enuntate
Trebuie sa fim prietenii copiilor nostri la orice varsta. Daca reusim asta, mai tarziu cand vor avea o problema vor veni intai la noi sa se sfatuiasca sau sa ceara ajutor. Nu asta ne dorim toti?
Trebuie sa reusim sa iesim din tiparul de adult si punandu-ne si-n locul lor sa reusim sa-i convingem fara: asa trebuie, chiar daca urmat de explicatii. Trebuie sa fim cu 5 min mai destepti decat ei.
Timpul petrecut cu ei, chiar daca e din ce in ce mai putin, trebuie sa fie frumos. Si o smecherie: daca atunci cand facem treaba cu ei prin preajma incercam sa ne transformam in personajele lor preferate de basm, putem afla de la ei mai multe decat ne-ar povesti poate noua.
Alt sfat fain: citirea povestilor sa nu mai fie la ora somnului si atunci copilul nu va mai fi aproape adormit (si nici noi...) si se va putea comenta si intelege mai bine mesajul povestii.
Mai pe larg dupa al 2-lea curs cand poate voi avea mai mult timp.
Deocamdata inca ma bucur de primavara care mi s-a cuibarit in suflet. E frumos sa fi copil!